Filà Filibusters
La filà Filibusters és actualment la més jove de la festa. Fundada l’any 1992, representa un exemple clar d’evolució i actualització d’unes festes centenàries. La decisió la pren un grup de jóvens d’entre vint i vint-i-cinc anys, components d’altres filaes com ara Corsarios, Pirates i callosins no festers desitjosos de formar part de la festa.L’opciò més còmoda, per aquestos últims, era entrar en alguna filà ja constituida, tant del bàndol cristià com del moro, segons les preferències, però la idea de fundar una nova filà estava enllestida per a dur-se a terme.
Com sorgeix? Quina era la idea que dóna pes a la nova filà o quins són els punts de referència? La resposta té dos opcions possibles: la primera era recuperar algun vestit desaparegut (de les anomenades esquadres especials protegides) i continuar així amb les referències antigues i alcoianes; i l’altra era mantenir la forma i l’esperit de les filaes d’origen d’alguns membres (Corsarios i Pirates). Aquesta última es va imposar, però, malgrat tot, hi havia una cosa clara i era que, «el tratge havia de ser còmode, és a dir, amb pantalons i botes, camisa, cinturó i com a molt algun xaleco» (Juan Carlos Botella).
La idea va quallar prompte, però sempre amb el rerafons formal i contextual d’eixa família confusa d’aventures i mercenaris coneguts com a pirates, corsaris, bucaners i filibusters. El nom era important determinar-lo, però el fet d’existir en la festa de Callosa les filaes de Pirates i Corsaris facilitava les coses. Bucaners era un altra posibilitat, però es coneixia de forma indirecta, ja que era el sobrenom d’una quadrilla integrats en la fila Corsarios.
Només quedava l’opció dels Filibusters que va tindre una gran acceptació des del primer moment. A més acomplia els objectius i desitjos de representar en l’argument de les festes de Moros i Cristians uns personatges, pirates i corsaris de professió, anomenats Filibusters durant el segle XVII i que formaven part de grups armats que actuaven saquejant localitats costaneres del Carib i que els coneixien com «aquells que es feien amb un botí amb facilitat».
Moltes vegades s’ha recelat del caràcter anacrònic d’algunes filaes callosines, tant dels Filibusters, com també dels Pirates i Corsaris, per això destaquem l’anècdota següent. De tots és conegut el fet que aquesta filà no porta res en el vestit oficial que cobrisca el cap. Açò no és una deixadesa per part de la filà, sinó un desencontre amb la Junta de Festes. Els Filibusters volien confeccionar un barret al més pur estil de Pirates i Corsaris, que li donara una personalitat pròpia, però es va enfrontar amb l’assessoria històrica. Aquest càrrec es va crear l’any 1990 amb l’objectiu de garantir la historicitat de la festa emmarcada en l’època de la Reconquesta, i això va dur a la Junta a proposar a la filà Filibusters la creació d’un cas semblant al de les filaes antigues de Callosa com Asturians, Bascos, Muntanyesos o Navarros. Finalment l’últim fet destacable dels Filibusters es l’integració de dones en la filà convertint-se en una filà mixta i de gran projecció.