Filà Cavallers del Cid
La Filà Cavallers del Cid, com moltes filaes noves, va ser fundada d’una manera fortuïta, però amb molta ilusió l’any 1985. La majoria de jóvens que varen prendre la iniciativa eren ja festers o de famílies festeres, que formaven part de diverses filaes com ara llaners o contrabandistes. Però el que millor explica la voluntat de fundar una nova filà va ser el gust per participar en unes festes de gran trajectòria acompanyats pels amics de sempre. La colla de jóvens entre setze i dívuit anys, rebia el nom de la Gran Família. La majoria eren membres del grup de teatre de Callosa i aquesta afició no fa més que potenciar eixa necessitat de ser partíceps d’una festa basada en la representació teatral de la Història del poble a través del contingut simbòlic de les festes.
Una vegada s’ha triat el bàndol i s’ha encès el cuquet de la part emocional, ve el moment de buscar els referents, l’escut, la identificació històrica, els personatges i els seus símbols, el vestit,…. El grup tenia una cosa clara i era l’aspecte medievalitzant de la nova filà, s’havia de fugir dels anacronismes festers. Es creu que hi ha un primer disseny a càrrec dún fester local, però se’n desconeix l’existència i tampoc no va quallar en els interessos de la nova filà. El destí, i la voluntat d’algun fester del poble, fa que els jóvens callosins arriben fins a Luís Solbes Payà, el gran il·lustrador alcoià des les festes de Moros i Cristians i assessor per a la historicitat dels vestits de la Festa. Aquest dissenyador representa una nova visió de la festa més lligada al context de la Reconquesta: allò que es coneix com la medievalització de la festa. Segons l’artista, s’havia de renovar aquella indumentaria anacrònica del segle XIX, que responia més a la imaginació popular de l’àmbit contemporani que al vertader context històric.
Segons Gerardo Menaches Solbes, un dels membres fundadors, una mica intimidat per la figura de Luís Solbes Payà, aquest alcoià no va dubtar ni un segon a oferir de l’extens catàleg d’il·lustracions dos propostes en forma d’esborrany acabat dels Cavallers de Cid. Tots dos partien de la mateixa idea i disseny però canviava el color, un era blau mentre que l’altre era de color verd. Els jóvens callosins van acceptar a l’instant el disseny acabat en color verd, que aleshores va costar 10.000 pessetes. Com que el disseny del catàleg era d’home i la filà era mixta, van encarregar al mateix autor l’elaboració d’una proposta per a les dones a partir de la idea original. Les dues alternatives eren el de guerrera o princesa medieval, i la decisió es va decantar cap aquest últim.
Des de 1985 fins avui en dia es manté l’essència d’una filà d’amics i amigues amb ganes de fer festa. Els inicis coincideixen amb el 125 aniversari i amb un fet anecdòtic: com que no eren prou membres per a constituir filà i tenien el vestit fet i pagat, acompanyaren al capità infantil com a esquadra especial dins del boato de l’Entrà cristiana (els 21 integrants dels Estatuts i el Reglament). Els tocats que lluïen les capitanetes va servir de model per acabar el vestit de les dones.
A principi dels noranta ve una època de declivi, que coincideix amb la Bandera. Eixe any tocava la capitania, en la roda oficial, als Contrabandistes, però la impossibilitat d’assumir el càrrec va obligar a donar de baixa la filà i modificar el relleu dels càrrecs. Els Cavallers del Cid van acceptar la primera capitania de forma inesperada. Malgrat la situació, la jove filà cristiana va realitzar una de les millors capitanies cristianes que es recorden, ja que allò que va triomfar va ser la dedicació i el gust per la Festa.